Thursday, October 8, 2009

Informatica coboara in Canca.

Tehnologie la indemana oricui

de Ionela Chircu de la cancan
COMETARIU

Aproape toata lumea foloseste astazi computerul pentru a scrie texte, a trimite si a primi emailuri si, mai ales, pentru a naviga pe internet. Adevarat

Daca doresti sa-ti achizitionezi un calculator doar pentru aceste operatiuni, un PC fara pretentii te-ar putea ajuta.Spre deosebire de cele cu pretentii de fata mare ca nu te lasa sa faci nicio operatiune pana la casatorie. In acest caz este mai convenabil sa cumperi tot sistemul, adica un computer gata asamblat care te costa cel mult 400 de euro. In acesti bani sunt incluse mouse-ul, monitorul, tastatura, castile, sistemul audio, cititorul pentru carduri. Ce ma incanta e ca iti da si casti si sitem audio dar nu si microfon :( Da io vreau microfon.
Daca cerintele tale sunt mari si ai nevoie si de imagini, jocuri sau fisiere media iti trebuie un calculator mai performant, clasa business, care poate ajunge la 600 de euro. Dar doar daca ai nevoie de imagini!!! si jocuri sau fisiere media ca filme si muzica... e cva mai grav. Dar iti trebuie cititor de carduri pentru ala de 400 dar nu e pentru fisiere media. "Daca vrei un calculator profesional, te costa cel putin 1.000 de euro", ne-a spus Alexandru Pop, specialist IT.Aici sunt de acord.
Daca vrei sa-ti faci o miniretea, sa inregistrezi filme, sa faci capturi video sau ai nevoie de un serviciu de programare, atunci trebuie sa te gandesti la un computer de ultima generatie, care costa cateva mii de euro. Mare specialista aici. O miniretea. Eu stiu ca mini retea poti face si cu 2 pahare de plastic si o sfoara, dar sa zicem ca nu asta e problema, de inregistrat filme o faceam cu tv tuneru meu pe win 98 deci un pentium2 dar trecem si mai departe, un serviciu de programare. Aici pe cuvant ca nu am inteles la ce se refera. Oricum aproape orice program elementar merge pe orice calculator..... ati ghicit .... elementer. Dar na eu la recomandare ma gandesc la cateva mii de euro.... pai nu? Sau poate se refera la calculatoarele de la serviciu programator dintr-o firma de programare si atunci 10 calculatoare ar costa cateva mii de euro. Oare ? Apropo sau scumpit asa de tare placile de retea????

Ce include o unitate optima?


placa de baza care sa suporte un procesor de 3.000 de Mhz;
o memorie de minimum 512-1gb; Minimum 512-1gb deci cat pana la urma?
o placa video cu procesor video care sa suporte aplicatii 3-4 D; :|
un DVD-RW la 52X; DADADA DVD scris la 52x :))))
o placa audio care sa faca fata jocurilor sau filmelor nou aparute; Asa ma enerveaza filmele care nu merg din cauza placii video x( x(
un monitor de minimum 17 Inch, care este recomandat si de medici daca se foloseste la o rezolutie de 1280x1024; Daca se foloseste la o rezolutie mai mare nu e recomandat.
un hard disk de 100 Gb. Mi se pare cam putin. Tinand cont ca e configuratie OPTIMA !!!
Timp de cinci ani poti sa folosesti linistit acest computer, insa dupa aceasta perioada trebuie sa iei in calcul schimbarea lui. Daca nu va lua in calcul el schimbarea ta.


Cat te costa componentele?


Imprimanta - 100 de lei (dar este bine sa verifici si costul cartusului inainte de achizitionare);
Monitorul - de la 80 de euro pana la 400 de euro;
Mouse-ul - de la 20 de lei cel clasic, pana la 100 de euro daca este unul modern, fara fir sau cu rotita; Deci ma enerveaza groaznic mausurile fara fir de aia tot timpul imi iau cu rotita :)
Tastatura - de la 20 de lei pana la 100 de lei;
Cititorul de carduri - cel mult 200 de lei; Dar asta doar daca vrei sa folosesti fisiere media.
Camera web - de la 30 de lei pana la 400 de lei.

4 comments:

  1. Frizerul ti-a facut recomandarile sau barmanul? :))=))

    ReplyDelete
  2. Criminal articol... indubitabila scriitoare :))
    Dar uite asa prosteste pe aia care habar n-au ca 512 mb de ram- 1 gb nu mai ajunge nici sa faci un pipilic... si dau 1000 de euro pe un calculator ca sa se uite la telenovele :))

    ReplyDelete